Asylbeslut för turkiska medborgare

Migrationsverket fattar beslut igen i asylärenden som rör turkiska medborgare. Efter kuppförsöket 2016 ökade antalet asylsökande. Men på grund av det instabila läget i landet valde man då att frysa samtliga asylärenden.

Men nu fattar Migrationsverket alltså beslut, och enligt Migrationsverket kommer många att få avslag.

En som väntat länge på att få sitt ärende prövat är Mert som bor i Skåne.

– Jag var mer hoppfull när vi sågs sist. Men ju längre tiden går desto mer förlorar jag tron på att få stanna, säger Mert.

Mert som egentligen heter något annat är förvånad över att han fortfarande inte blivit kallad till något förhör hos Migrationsverket, trots att det nu gått över ett år sedan han ansökte om asyl.

Vi berättade om Mert första gången för nio månader sedan. Då var han nästintill säker på att få stanna i Sverige. Men i takt med att han sett flera av sina landsmän få avslag på sina ansökningar är läget något annat. Han är nu orolig för att man inte kommer att ta hans situation på allvar.

 Det här är både stressande och tärande.

Mert är en av alla de som flydde hit efter det så kallade kuppförsöket 2016, han tillhör Gülenrörelsen som av regimen påstås ligga bakom kuppen, och den har använts som en ursäkt för att bland annat fängsla och hota människor. Det här är en bild som Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket känner väl till.

Men trots det säger han till oss per telefon att majoriteten av de asylsökande från Turkiet lär få avslag. Detta trots att Amnesty i flera rapporter visat på en oroväckande utveckling i Turkiet. Organisationen menar att utvecklingen här snarare går bakåt än framåt när det gäller mänskliga rättigheter. Enligt Amnesty finns det människor som suttit i fängelse i över ett år utan rättegången, eller ens en förklaring. Idag bedömer man att det sitter närmare 50 000 människor frihetsberövade till följd av kuppen.

Carl Bexelius säger visserligen att de som anses ha asylskäl är oppositionsanhängare och personer som påstås ha stått bakom kuppförsöket eller anhängare av Gülenrörelsen, men säger samtidigt att det i sig inte innebär att man per automatik anses ha asylskäl, utan man prövar varje enskilt fall.

Mert är besviken på att beslutet dröjer.

– Är det ett avslag jag ska få så borde jag ha fått det beskedet tidigare säger han. Då hade jag om inte annat fått tid att se över alternativ. Att återvända till Turkiet är inte ett alternativ. Det skulle vara farligt för mig, säger han.

 

source: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6843212

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: